Dosya Uzantısı Nasıl Değiştirilir?

Dosya Uzantısı Nasıl Değiştirilir?

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (No Ratings Yet)
Loading...

Dosya Uzantısı Nasıl Değiştirilir? 

Bilgisayarda yer alan dosyaların hangi biçimde olduğunu belirten bir ek olan dosya uzantısını değiştirme işlemi oldukça kolaydır. Bilgisayarda yer alan her bir dosyanın uzantısı bulunur. Uzantının bir tür dosya kimliği olduğunu da söyleyebilir. Peki dosya uzantısı genel olarak nedir ve nasıl değiştirilir? İnceleyelim.

Dosya Uzantısı Hakkında

Dosya uzantılarının bilgisayarda yer alan dosyaların kimliği niteliğinde olduğunu belirtmiştik. Bu kimlikler biraz karmaşık yapıdadır ve bazen işlem yapabilmeniz için farklı uygulamalara ihtiyaç duyabilirsiniz. Dosya uzantısı hakkında bilmeniz gerekenler şu şekildedir:

  • Dosya uzantılarının ismiyle bağlantısı birbirine pek de bağlı değildir. Bilgisayarınızda yer alan iki farklı türden dosyaya aynı ismi vermeniz mümkündür. Fakat aynı türden dosya uzantılarının ismini değiştirmek pek de mümkün değildir. Çünkü sistem sizi otomatik olarak uyaracaktır.
  • Dosya uzantısının adına bakarak o dosyayı hangi programla açabileceğinizi de öğrenebilirsiniz. Bazı dosya uzantılarını açmak için özel uygulamalar gerekebilir.
  • Dosya uzantısını değiştirmeniz basittir. Ancak dosya uzantısı değiştiğinde dosyanın türünün de değişeceği konusu bir yanılgıdır.
  • Bazı dosya uzantıları her bilgisayarda açılmayabilir. Bunun için internetten küçük bir araştırmayla ek programlara bakmalı ve dosya uzantısını bu şekilde açmalısınız.

Dosya Uzantısını Değiştirme İşlemi

Dosya uzantısını değiştirebilmek için genel olarak uygulama olmadan yapabilseniz de bazı zamanlarda uygulamaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Dosya uzantısı değiştirme programı için “conventer”i kullanabilirsiniz. Program kullanmadan dosya uzantısı değiştirmek için ilk olarak söz konusu dosyanın uzantısını problemsiz olarak görmeniz gerekir. Uzantıyı göremiyorsanız masaüstünde bulunan herhangi bir klasöre gelmeli ve düzenle seçeneğine tıklamalısınız. Ardından klasör ve arama seçenekleriyle ilerleyerek görünüm seçeneğine gelmelisiniz. Burada bilinen dosya türleri adlı bir bölüm olacaktır. bu bölümde yer alan uzantıları gizle seçeneğinin üzerine tıklamalı ve kutunun aktifliğini kaldırmalısınız. Bu işlemin ardından bilgisayarda yer alan her dosya uzantısını görebilirsiniz. Değiştirmek istediğiniz dosya uzantısına gelerek yeniden adlandır seçeneği ile noktadan sonraki kısmın adını değiştirebilirsiniz. Bu işlem dosya uzantısının türünü tamamen değiştirmenizi sağlamaz . Bu işlem için yazılım ya da program gereklidir. Ancak belirtilen işlemle sadece dosya uzantısını değiştirme işlemi yapabilirsiniz.

 

Dosya Uzantısı Nasıl Değiştirilir? YAPILAN YORUMLAR