Makine ve Bilgisayarlarda kullanılan İşletim Sistemleri

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (No Ratings Yet)
Loading...
  • Ana Sayfa
  • BT
  • Makine ve Bilgisayarlarda kullanılan İşletim Sistemleri

İşletim sistemleri, bir bilgisayarın donanım ve yazılımlarını yöneten, işletimin düzenlenmesini sağlayan yazılımlardır. İşletim sistemleri, bilgisayarın çalışmasını ve kullanıcıların bilgisayara erişimini düzenleyen bir arayüz sağlar ve bilgisayarın güç, bellek, depolama alanı ve diğer kaynaklarını yönetir.

 

Tarihsel olarak, ilk işletim sistemi olarak kabul edilen ENIAC Işletim Sistemi, 1945 yılında yazılmıştır. Bu işletim sistemi, ABD Hava Kuvvetleri tarafından yapılan ENIAC (Elektronik Numeral Integrator And Computer) adlı elektronik hesap makinesi için tasarımı yapılmıştır.

Günümüzde, en yaygın olarak kullanılan işletim sistemleri aşağıdaki gibidir:

  • Microsoft Windows: Özellikle ev kullanıcıları ve küçük işletmeler tarafından sıklıkla kullanılan bir işletim sistemidir. Windows, birçok farklı sürümü bulunan, geniş bir yelpazede çalıştırılabilen bir işletim sistemidir.
  • macOS: Apple tarafından tasarlandı ve üretilen bir işletim sistemidir. Genellikle Mac bilgisayarlarında kullanılır.
  • Linux: Özelleştirilebilir ve ücretsiz olarak dağıtılan bir işletim sistemidir. Linux, çeşitli işletmeler ve kurumlar tarafından sıklıkla kullanılır ve çok sayıda dağıtımı bulunur.
  • Chrome OS: Google tarafından tasarlandı ve üretilen bir işletim sistemidir. Chrome OS, genellikle dizüstü bilgisayarlar ve tabletlerde kullanılır ve internet bağlantısı gerektirir.

Dünya genelinde, çeşitli işletim sistemleri kullanılmaktadır ve sayılarını tahmin etmek zor olabilir. Ancak, yukarıda sayılan işletim sistemleri dünya genelinde en yaygın olarak kullanılan işletim sistemleridir.

 

İşletim sistemleri, bir bilgisayarın donanım ve yazılımlarını yöneterek, işletimin düzenlenmesini sağlar. Bu sayede, bilgisayarın çalışmasını düzenleyebilir, kullanıcıların bilgisayara erişimini yönetebilir ve bilgisayarın güç, bellek, depolama alanı ve diğer kaynaklarını yönetebilir.

Eğer bir işletim sistemi olmasaydı, bir bilgisayar sadece donanımınızın özelliklerine göre çalışırdı ve kullanıcıların bilgisayara erişimini, yazılımları çalıştırmayı ve diğer işlemleri yapmayı düzenleyecek bir arayüz olmadığı için kullanımı zor olurdu. Ayrıca, işletim sistemleri olmadan, bir bilgisayarın güç, bellek, depolama alanı ve diğer kaynaklarını yönetmek mümkün olmayacaktı ve bu da bilgisayarın performansını olumsuz etkileyecekti.

 

Sonuç olarak, işletim sistemleri, bilgisayarın çalışmasını ve kullanımını düzenleyen önemli yazılımlardır ve olmaması durumunda bilgisayarın kullanımı zor hale gelecektir.

 

Makine ve Bilgisayarlarda kullanılan İşletim Sistemleri YAPILAN YORUMLAR