Bilgisayar virüsleri, bilgisayarların çalışmasını etkileyebilecek veya sistemi kontrol edebilecek yazılımlardır. Virüsler genellikle bilgisayarlara bulaştıklarında, özellikle de ağlar aracılığıyla yayılırlar. Virüsler, bilgisayarınızın performansını düşürebilir, verilerinizi siler veya çalabilir veya sisteminizi kilitleyebilir.
Virüslerin ilk olarak 1980’lerin ortalarında ortaya çıktığı düşünülmektedir. Öncelikle, MS-DOS işletim sistemi kullanan IBM PC bilgisayarlar için yazılmıştır.
1986 yılında, Brain adlı bir virüs, Pakistan’da bir bilgisayar şirketinde ortaya çıktı. Bu virüs, bilgisayarın disket sürücüsüne bulaştığında dosya adlarını değiştirerek kendini yaymaya çalışırdı.
1988 yılında, Morris adlı bir virüs, internet aracılığıyla yayılmaya başladı. Bu virüs, UNIX işletim sistemi kullanan bilgisayarlarda çalışıyordu ve sistemleri yavaşlatıp, internet bağlantılarını kesebiliyordu.
1990 yılında, ilk macro virüs olan Concept virüsü Microsoft Word dosyalarına bulaştı. Bu virüs, Word belgelerinde yer alan macro kodlar aracılığıyla yayılıyordu.
2000 yılına gelindiğinde, internetin yaygınlaşması ile birlikte virüslerin yayılması da hızlandı. Bu yıllarda, sosyal ağlar ve e-posta aracılığıyla yayılan virüsler görüldü. Örneğin, 2000 yılında, ILOVEYOU adlı bir virüs, e-posta aracılığıyla yayıldı ve milyarlarca bilgisayarı etkiledi.
Son yıllarda, virüslerin yayılma yolları ve teknolojileri de değişti. Artık mobil cihazlar, IoT cihazları veya sanal gerçeklik gibi farklı platformlar üzerinden de yayılıyorlar. Bu virüs yazarları artık daha sofistike yöntemler kullanıyorlar. Örneğin, ransomeware virüsleri, sistemleri kilitleyerek kullanıcılardan para talep ediyorlar. Bu tür virüsler, genellikle şifrelenmiş dosyaları geri almak için ödeme yapmanızı istiyorlar. Ayrıca, botnet virüsleri, bilgisayarları zombi olarak kullanarak, ciddi siber saldırılar yapabiliyorlar.
Bilgisayar virüslerine karşı korunmak için, güncel bir antivirüs yazılımı kullanmak, sistemleri güncellemek ve dikkatli olmak gerekiyor. Örneğin, e-posta veya sosyal ağlar üzerinden gelen sınavları açmamak, bilinmeyen kaynaklardan indirilen dosyaları açmamak veya yazılım güncellemelerini yapmamak gibi davranışlar virüs bulaşmasına neden olabilir.
Bilgisayar virüsleri, birçok farklı çeşide sahip olabilir. Bu çeşitler arasında en yaygın olanlar şunlardır:
Bu çeşitler sadece bilgisayar virüsleri için geçerli değildir, aynı zamanda internetteki diğer tehlikeler için de geçerlidir. Örneğin, trojan, worm gibi.
Industry 4.0, sanayi devrimlerinin dördüncüsü olarak tanımlanır ve sanayinin dijitalleşmesini, internet of things (IoT) teknolojileri, bulut bilişim, yapay zeka ve diğer […]
Zaman Nedir? Zaman, geçmiş, şimdiki ve gelecekteki olayların düzenli bir sırayla tanımlanması için kullanılan bir kavramdır. Zaman kavramı, herhangi bir […]
Piramitler, M.Ö. 2500’lerde Giza Çölü yakınlarında bulunan Egipto’taki Piramitler olarak bilinen yapıların yapımı için kredilendirilen faraonlar tarafından yapılmıştır. Bunların en tanınmışı […]
Elektrikli otomobil üretimi için yapılması gereken yatırım miktarı, üretilecek otomobil modelinin tipine, üretim kapasitesine, üretim maliyetlerine, kullanılacak teknolojilere, işletme boyutuna ve […]
Kuasar, evrendeki en parlak ve en enerjik nesnelere verilen bir isimdir. Bunlar, güneş sistemimize yakın galaksilerin merkezindeki supermasif nötron yıldızları veya […]
Nükleer santraller, elektrik üretmek için kullanılan enerji santralleridir. Bunlar, uranyum veya plütonyum gibi nükleer yakıtların fisyon reaksiyonlarını kullanır. Bu reaksiyonlar, nükleer […]