Elektromanyetik Top ( Railgun )

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (No Ratings Yet)
Loading...

Elektromanyetik top (railgun) bir tür silahtır ve elektromanyetik kuvvetle çalışır. Bu silah, bir elektrik akımının yol açtığı elektromanyetik kuvveti kullanarak, bir mermi veya diğer projektili, silahın çıkış noktasından uzak bir hedefe atar. Elektromanyetik top, çok yüksek hızda hareket eden projektil atabilir ve dolayısıyla çok yüksek bir enerji deposu olmalıdır. Bu silahın çalışması için, elektrik enerjisi, bir enerji deposu (örneğin, lityum iyon batarya veya supraconductor kapasitör) tarafından sağlanır ve sonra, bir elektronik devre aracılığıyla, bir akım oluşturulur ve bu akım, silahın çekirdeğinde bulunan iki “raill” arasında geçirilir. Bu elektrik akımı, rail arasındaki elektromanyetik kuvveti oluşturur ve projektili, rail arasından hareket ettirir.

 

Elektromanyetik top, çok yüksek hızda hareket eden projektili atabilir, ancak aynı zamanda çok yüksek bir enerji gerektirir ve dolayısıyla, enerji deposu ve elektronik devre gibi donanım maliyeti çok yüksektir.

 

Elektromanyetik top (railgun) kavramı ilk olarak 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Ancak, o dönemde teknolojinin yetersizliği nedeniyle gerçek bir elektromanyetik top üretilememişti. İlk olarak, öncelikle laboratuvar deneylerinde kullanılmaya başlandı. 20. yüzyılın başlarında, elektromanyetik top konsepti tekrar gündeme geldi ve bu kez, özellikle savunma amaçlı olarak kullanmak üzere çalışmalar yapıldı.

Ancak, gerçek anlamda elektromanyetik top ilk olarak 1960’larda, ABD Milli Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA) tarafından, roket motorlarını test etmek için kullanılmak üzere geliştirildi. Ardından, 1980’lerde, ABD Donanması, elektromanyetik top teknolojisini, savunma amaçlı olarak kullanmak üzere araştırmaya başladı. Bu araştırmalar, 2000’li yıllara kadar devam etti ve sonunda, elektromanyetik topun gerçek bir silah olarak kullanılabileceği kanıtlandı.

 

Günümüzde, elektromanyetik top teknolojisi hala geliştirilmekte ve özellikle savunma amaçlı olarak kullanmak üzere çalışmalar yapılmaktadır. Örneğin, ABD Donanması, elektromanyetik top teknolojisini, gemilerde kullanmak üzere geliştirmeye çalışmaktadır. Diğer ülkeler de benzer çalışmalar yapmaktadır.

Elektromanyetik Top ( Railgun ) YAPILAN YORUMLAR